Om Pannkakor

Pannkaka är en maträtt och efterrätt som tillagas i en pannkakslagg eller stekpanna på spisplattan. Standardingredienserna är ägg, vetemjöl och mjölk (i vanliga recept anges ungefär 1 1/4 dl mjöl och 2 1/2 dl mjölk per ägg)[1], samt matfett och salt.

I Sverige äts pannkaka traditionellt som en stadig efterrätt till ärtsoppan på torsdagar. Pannkakan äts ofta med sylt och glass eller vispad grädde, men även färska bär och strösocker förekommer.
Innehåll


Pannkaka varianter

Äggfria pannkakor går bra att tillaga. Tillsätta då en knivsudd potatismjöl för att få pannkakan att hålla ihop bättre.

Veganska pannkakor kan lagas genom att ersätta mjölken och äggen med sojamjölk. Då bör man tillsätta en knivsudd potatismjöl för att pannkakan ska hålla ihop bättre.

Plättar

Plättar tillagas av samma recept som pannkaka men är betydligt mindre. För tillagning av plättar används ett plättlagg. I vissa delar av Skåne och Blekinge samt Finland kallas alla pannkakor som gräddas på spisen för plättar, oavsett hur stora de är. Plättar bakade på bovetemjöl kallas blinier, se pannkaksrätter.

Ungspannkaka

Ugnspannkaka, även kallad Tjockpannkaka, är en pannkaka tillagad i långpanna i ugnen. I vissa delar av Skåne och Blekinge samt Finland kallas denna variant enbart pannkaka.

Ugnspannkaka i långpanna, men här på bild gjord som paj med ingredienser

Fläskpannkaka

Fläskpannkaka är ugnspannkaka som innehåller rimmat sidfläsk.

Saffranspannkaka

Saffranspannkaka är en lyxig efterrättsvariant från Gotland. Förutom de vanliga pannkaksingredienserna innehåller den risgrynsgröt, saffran och hackad sötmandel. Serveras traditionellt med vispad grädde och salmbärssylt.

Pannkakstårta

Pannkakstårta är tårta av flera lager tunnpannkakor med vispad grädde och sylt mellan lagren. Glass är också vanligt i pannkakstårtor. Pannkakstårtan är titeln på en barnbok av Sven Nordqvist.

Crepes

Crêpes är franska för tunna pannkakor och kan ätas som förrätt eller dessert. Pannkakorna innehåller vanligtvis många ägg och fylls med allt ifrån kött och svamp till frukt och choklad eller vänds i sås och flamberas.

Blinier

Blinier är plättar bakade på bovetemjöl som äts med gräddfil, kaviar, hackad lök med mera.

Amerikanske pannkakor

Amerikanska pannkakor, även kallade pancakes (pannkakor på engelska) är en variant av pannkakor, som till största delen äts i USA, ofta med lönnsirap och/eller smör, och gärna till frukost. Skillnaden från vanliga pannkakor är att det ingår bakpulver i smeten, vilket gör att pannkakan jäser under gräddningen och blir tjockare. Dessutom görs de mindre än vanliga pannkakor, endast ca 12 centimeter i diameter.

Ålandspannkakor

Ålandspannkaka är en åländsk variant av ugnspannkaka. Manna- eller risgrynsgröt blandas i smeten, som smaksätts med kardemumma. Pannkakan serveras med sviskonkräm och vispad grädde.

Roti

Roti är en thailändsk pannkaka som görs på deg i stället för smet innan den steks i stekpanna. Den fylls sedan med banan, rullas ihop och garneras med chokladsås.

Lumma är en isländsk pannkaka, som mer liknar plättar, då dessa är relativt små men tjocka.[1]
Pannkakan som metafor [redigera]

Ordet pannkaka

I svenskan används ordet 'pannkaka' ofta om något negativt, till exempel i uttrycken "Det blev bara pannkaka av alltihop", "Upp som en sol, ner som en pannkaka". Denna nedlåtande syn på pannkaka beror på att den underförstått jämförs med en reslig sufflé som den talande antas ha velat åstadkomma. I stället för sufflé blev det bara en platt pannkaka. Liknande uttryck finns även i andra språk. Ryskans blinier, som är närmast identiska med svenska pannkakor, har i ryskan gett uttryck till uttrycket "blin!" när något har fått fel.


Källa Wikipedia